Nedre Buskerud Krets

Nyhetsbilde

Reisebrev fra Tropp 7 Discover, – USA og verdensspeiderleir 2019 (WSJ 2019)

Mange av speiderne har i sommer vært på Jamboree i USA. Troppsleder i Tropp 7 har skrevet et reisebrev som forteller om opplevelser speidere og ledere har hatt under Jamboreen.

Onsdag 17. juli møttes Tropp 7 på Gardermoen. Det var en gjeng med 36 spente speidere og 4 klare ledere. Endelig var dagen her. Dette hadde vi ventet så lenge på.

Et og et halvt år tidligere hadde vi søkt om å få bli med på verdensjamboree. Troppen ble satt sammen av speidere fra Østlandet. Tre helgeturer i løpet av det siste året gjorde oss til en bra sammensveiset gjeng, klare for å reise til USA for å «Unlock a new world» som var tema for årets leir.

Vi mellomlandet på Island og etter ca. 15 timer kunne vi sjekke inn på University of Maryland. Her ble vi møtt av den norske kontingentledelsen. Alle fikk bo på rom som studenter bor på resten av året.

Det var også noen studenter igjen på sommerskole som vi så hver morgen når vi fikk servert frokost i kantina. Godt utvalg av mat med alt fra egg, bacon, pølser, poteter, frukt og kornblanding, til bagels, donuts og brus.

Sightseeing i hovedstaden

Dagene i Washington DC ble brukt til sightseeing. Vi besøkte museene National Museum of the American Indian, National Air and Space Museum, noen var også på National Museum of Natural History, National Zoological Park og United States Botanic Garden.

Vi gikk på The Mall og så på Lincolnmonumentet, Lincoln Memorial Reflecting Pool, Washingtonmonumentet og det Hvite Hus. Chinatown og Georgetown ble også besøkt.

En dag dro hele troppen til Æresgravlunden i Arlington, som er USAs mest betydningsfulle krigskirkegård. Her fikk vi overvære et vaktskifte ved den Ukjente soldats grav, og se på graven til president Kennedy med den evigbrennende flammen.

Hetebølge og amerikanske pannekaker

Alle de 13 norske troppene dro til fornøyelsesparken Six flags en hel dag. Det var hetebølge, noe som gjorde at alle amerikanere var advart mot å gjøre aktiviteter ute. Det var derfor uvanlig lite folk i parken, så speiderne fikk virkelig kjørt det de ville av heftige karuseller. Dagen ble avsluttet med bading i vannparken på Hurricane Bay.

Siste dag ble brukt ganske fritt. Noen tok metro, en time utenfor sentrum, til kjøpesenteret Tysons Corner Center. Vi erfarte at det var et høyt prisnivå, men mange fikk allikevel kjøpt seg noe til å ta med hjem.

Vi avsluttet besøket i Washington DC med felles middag på IHOP- International House Of Pancakes. De som spiste pannekaker, var enige om at dette ble litt mye og at norske pannekaker er best. Det var også gøy å være på Walmart, en butikk med alt mulig, og spise på Food Courts, mathaller med ulike spisesteder hvor folk kan sitte sammen selv om de spiser ulik mat. Veldig kjekt når 40 personer skal spise samtidig. Metroen ble brukt mye, noe som gjorde at dette ble vi veldig gode på.

Den lange reisen til leiren

Mandag 22. juli kjørte vi 5 timer i buss til West Virginia. Her ble vi møtt på Ruby Welcome Center av en hyggelig britisk speider som underholdte og informerte oss i bussen på vei til selve leirstedet.

Det var kø av busser og god organisering gjorde at de ca. 400 bussene kom seg ganske raskt til endepunktet. Regnet høljet ned. Våre leirnaboer Troop 329 fra Indianapolis, Indiana hadde satt opp tak over spiseplassen vår. Dette var til stor hjelp. Speiderne satte raskt opp telt og middagen, pølse i brød og potetsalat, ble fikset i full fart.

Kvelden ble brukt til å bli kjent med våre amerikanske naboer, en gjeng med ekstatiske gutter.

Haik med vri

Tirsdag gikk vi på haik til Mount Jack. En times gåtur opp til flere ulike områder med forskjellige aktiviteter som ballspill, hinderløyper, skyting, pålekasting og sleggekasting. Det var også mulig å lære om gamle dager, smedyrket, jakt og lage fyr med flintstål. Om kvelden var det åpningsleirbål som ble avsluttet med et fantastisk droneshow.

Uendelige valgmuligheter

Dagene på leir startet med flaggheis kl. 08.00. Etterpå var det frokost. Noen dager varm mat, eggerøre, pannekaker, medisterburger, andre dager søte frokostblandinger, muffins, donuts og bagels. Speiderne gikk på ulike aktiviteter. Her var det mye å velge mellom. Fysiske aktiviteter som sykling, dykking, kajakk, padlebrett, skyting, fjellklatring, klatring i tau i trær, bueskyting, vannhinderløype og zipline. Vi erfarte at det var mye kø og for å slippe å stå i kø valgte noen speidere å stå tidligere opp.

Det var også mye annet å drive med på dagtid. I «Global Develoment Village» var det utstillinger og mange aktiviteter for å lære om bærekraftig utvikling og om hvordan lokale handlinger også har global påvirkning.

Det var også et «Centro Mondial» – verdenssenter. Her kunne man utforske ulike kulturer, den nordamerikanske drømmen, oppdage sin egen karrierevei, et senter med utstillinger av de 5 store verdensreligionene og 11 ulike trosretninger, hvordan leve i det 21. århundre og ulike mathus.

Måltid kan bidra til vennskap

Her var det muligheter for å kjøpe mat fra flere land, noe som mange speidere benyttet seg av når de ikke var fornøyd med dagens lunsj. Denne besto i hermetikkbokser med kyllingsalat eller tunfisksalat servert med salt kjeks, vakuumpakket sandwich og diverse poser med nøtter, potetgull og energibarer.

Middag lagde speiderne på omgang. Vi inviterte den amerikanske nabotroppen på tacomiddag og ble til gjengjeld invitert til middag sammen med dem og en Meksikansk tropp. Da fikk vi servert «Sloppy Joes» et burgerbrød med kjøtt og i tillegg fikk vi makaroni og ost. Det var god stemning da 120 speidere spiste sammen.

Et par dager senere ble det arrangert block party. Da var det over 500 speidere fra 13 ulike nasjoner som spiste sammen på et 250 meter langt bord.

Cultural day 17. mai i juli

En dag var «Cultural day». Da hadde de ulike troppene stands for å vise fram landets kultur. Tropp 7 feiret 17. mai med potetløp, sekkeløp, kasting på blikkbokser og servering av sveler. Det var utrolig gøy å høre norske speidere fortelle om kongefamilien, 17. maitog, bunad, russ, pølser og is. De fikk også stor oppmerksomhet da de gikk rundt i leiren i 17. mai-tog, viftet med norske flagg og spilte korpsmusikk.

Klokket inn nye venner

Det var enkelt å komme i kontakt med andre. Speiderne fikk en novus-klokke med en tilhørende app som gjorde at hver gang man møtte noen man ønsket å holde kontakt med, kunne klokkene klikkes sammen og utveksle kontaktinfo. Det var også mulig og klikke på ulike aktiviteter. På denne måten fikk man poeng og man kan i ettertid se tilbake på de ulike aktivitetene som man deltok på.

Be a key og byttebørs

Noe som også var veldig populært var å bytte merker og speiderskjerf. Norge hadde fått laget metallnøkler utformet som norgeskartet. De norske speiderne hadde som motto «be a key». De skulle være nøkler for å låse opp en ny verden. Disse nøklene ble veldig populære og våre speidere fikk byttet til seg mye forskjellig, til og med en sombrero.

Konserter og fyrverkeri

Flere ganger i løpet av leiren ble det arrangert konserter. Vi fikk se Broadwaystjerner fremføre Disneyklassikere, Pentatonix og et resirkuleringsband som spilte på blendere og avslutningsleirbålet var virkelig imponerende. FN’s tidligere generalsekretær Ban Ki-moon oppfordret til å fortsette det gode arbeidet vi hadde startet på leiren. Det var fyrverkeri og lasershow som imponerte selv amerikanerne.

Den norske kontingentledelsen med eget helseteam var med hele tiden for å hjelpe oss dersom det oppstod problemer. Noen få ble litt dehydrerte og et nødpass måtte ordnes, men ellers gikk det veldig bra. Vi reiste hjem lørdag 2. august og kom hjem med alle i god behold, mange opplevelser og erfaringer rikere. Neste verdensjamboree er i Sør-Korea i 2023. Jeg vet om flere som skal.

Skrevet av troppsleder Ingvild Horst

 

FAKTA FRA DEN NORSKE NETTSIDEN:

 • World Scout Jamboree blir i år arrangert for 24. gang. Det er verdensspeiderleir hvert fjerde år.
  Leiren er i West-Virginia, USA, fra 22. juli til 2. august. Leirplassen er 50 mil sørvest for Washington DC.
 • Det er ca. 50 000 deltakere fra 152 land fra alle kontinentene.
 • Tema for leiren: «Unlock a new world»
 • For fire år siden, i 2015, ble leiren arrangert i Japan.
 • Norge har hatt arrangementet en gang, i 1975 på Lillehammer. Da deltok over
  17 000 personer.

Fakta om den norske kontingenten:

 • Norge sender 596 deltakere til verdensspeiderleiren i USA, de fleste er
  speidere mellom 14 og 18 år.
 • Den norske kontingenten består ellers av speiderledere og stab for de norske speiderne, samt ca. 50 ungdommer og voksne som er med i leirens internasjonale serviceteam.
 • Deltakerne er fra Norges speiderforbund og Norges KFUK-KFUM-speidere. De kommer fra alle landets fylker, med unntak av Finnmark.
 • Deltakerne tilbragte i forkant av leiren noen dager i Washington DC for å
  bli bedre kjent med USA, landets historie og kultur.
 • I Norge er det rundt 30 000 speidere fordelt på de to speiderforbundene.