Nedre Buskerud Krets

Nyhetsbilde

Åse ble hedret av speidersjefen

Hyggen speidergruppe arrangerte årsfest med opptak og utdeling av heder og ære, søndag 20. januar.

Det var tid for å hedre både store og små i gruppa, og de fikk besøk av den nye speidersjefen, Harald Djupvik,  som delte ut Sølvulven. Den høyeste æresbevisningen som Norges speiderforbund kan dele ut.

Dypt imponert

– Da jeg leste opp begrunnelsen og historien om Åse, var jeg helt sikker på at dette var en speiderleder som ikke lenger var aktiv i speiderarbeidet, sa speidersjefen Håvard Djupvik.

Som nyvalgt speidersjef kjenner han heller ikke til alle som har bidratt til å utvikle og drive speidergruppene rundt om i Norge. Med merittlisten som følger Åse er det ikke så rart den unge speidersjefen forventet å møte en «pensjonert» speiderleder.

Men for ledere og speidere i Nedre Buskerud er det nesten en selvfølge å møte Åse i forbindelse med kretsarrangement. Hun liker også å være der det skjer.

Speidersjefen var pyntet til fest

– Jeg pleier ikke å pynte meg så mye som jeg har gjort i dag, sa Djupvik. Men når jeg skal få det ærefulle oppdraget å overrekke en så flott utmerkelse, må jeg finne fram finstasen.

Som nyvalgt speidersjef, hadde også Djupvik fått tildelt Søvlulven, og det var denne han viste til da han snakket om å pynte seg. Djupvik var dypt imponert over innsatsen til Åse og alt arbeidet hun har lagt ned i speiderarbeidet gjennom årene.

Offentliggjort under speidertinget

Det var under speidertinget i november 2018, det ble kjent at Åse Lien Aaberg fra Hyggen, var tildelt Sølvulven. Det er vanlig at denne utmerkelsen deles ut av speidersjefen på speidertinget, men  Åse hadde ikke anledning til å møte på tinget og visste derfor heller ikke at hun skulle få denne æresbevisningen.

Det var småspeiderleder, Gerd Berget som gjorde Åse oppmerksom på at hun hadde fått Sølvulven.  Åse trodde Gerd spøkte om dette.

– Jeg trodde ikke på det hun sa, men fikk jo bekreftet det fra andre i gruppa etter hvert da, sier hun.

Imponert over enhetene i Hyggen

Speidersjefen lot seg også imponerer over hvordan Åse har bidratt til å bygge opp Hyggen speidergruppe gjennom mange år.

– Hvis det er noen som trenger hjelp til å komme i gang med beverspeiding i andre grupper, kommer jeg til å sende dem til Hyggen for å lære hvordan det skal gjøres, sa Djupvik.

Det var Åse som først startet opp beverkolonien i Hyggen, og hennes arbeid har dannet noe av grunnlaget for den beverspeiding som drives i dag.

Speidersjefen understreket også at det er et enormt stort speidermiljø i Hyggen i forhold til antall innbyggere.

Han påpekte at det er mange grupper som er store, men det er ikke mange av disse som har så mange medlemmer som er så tett geografisk plassert. Hyggen speidergruppe teller i dag 113 medlemmer.

Speiderfamilien Aaberg

Familien Aaberg har vært og er fortsatt aktive i Hyggen speidergruppe. Både Åse og hennes barn og barnebarn;  døtrene Hanne, Kari og barnebarna Maria og Ida
Hanne Lien Aaberg, ble hedret under årsfesten søndag. Hun kunne feire 50 år som medlem i Hyggen speidergruppe.

Både døtre og barnebarn er synlig stolt av sin mor og bestemor og sier dette var en velfortjent påskjønnelse.

Stolt gruppeleder

– Jeg er stolt over å kunne få lov til å ha en av de høyest dekorerte speiderlederne i Norge i Hyggen, sier Torgeir Feyling, gruppeleder.

Åse er den enkeltpersonen som har betydd mest for utviklingen av speidergruppa og han understreker at hun har vært en ressurs for gruppa i alle år.

Feyling mente det var på tide å hedre 78 åringen for sitt årelange arbeid for speiderbevegelsen. Han sørget for å sende søknad om tildeling før speidertinget i 2018.

Disse har fått Sølvulven i Nedre Buskerud krets gjennom tidene:

Årstall Nummer Navn Bosted
1948 17 Ahlert Horn Drammen
1965 45 Halvard K. Halseth Drammen
1977 73 Odd J. Pettersen Drammen
2002 91 Alf Runar Bakke Lier
2012 109 Arne Nørstebø Hurum
2018 116 Åse Lien Aaberg Røyken

Tekst og foto: Hilde Haldorhamn