Nedre Buskerud Krets

Nyhetsbilde

Ane (26) fra Sætre er valgt inn i speiderstyret

Hun skal de neste to årene være med å bestemme hvordan speidere i hele Norge skal ha det. Ane Nørstebø Laache er også kretsens kontaktperson i speiderstyret.

Valgt inn som første kandidat

Det var på speidertinget i november at Ane ble valgt inn i speiderstyret. Hun var den første av delegatene som ble valgt. Ane går inn i styret med intensjon om å bidra med den kunnskapen hun har tilegnet seg gjennom speider og idrett.

Master i idrett

Ane har en mastergrad i idrettsvitenskap, med spesialisering i Sport management, eller idrettsadministrasjon som det også benevnes. Hun har dykket dypt ned i Norges idrettsforbund og skrevet en masteroppgave om organisasjonskulturen i sentraladministrasjonen til NIF.

Dette er god fagkompetanse som hun mener kan komme godt med i utviklingen av Norges speiderforbund.

Speiding og oppvekst

Speiding har vært en stor del av livet siden Ane var liten. Som barn av en speiderleder ble hun fort vant til å være på turer og leire. Og dette har gitt mange fine opplevelser.

Da hun var 8 år, var hun endelig stor nok til selv å få være med på møter og startet som småspeider i Sætre speidergruppe. Før denne tiden hadde hun bare vært med som lederbarn.

Søsteren hennes, Ingrid, som er fem år eldre, startet da hun gikk i 3. klasse. Faren, Arne, ble engasjert som leder og Ane fikk bli med på turer og leire selv om hun ikke var gammel nok.

Leirminner og erfaringer

Det beste leirminnet hun har er fra en gruppeleir i Kragernäs, sør for Strømstad.

– Vi ble kjørt ut med båt til noen øyer, derfra ble det vandring over en øy før de ble kjørt med båt til neste øy. Vi overnattet under åpen himmel, forteller hun. På veien skulle de lage en leirsang som skulle framføres på et leirbål senere. Det var fint vær og var en spesiell opplevelse å våkne til soloppgangen.

Utfordringer

En av de største utfordringene Ane har hatt som leder i speideren, var under landsleiren i Bodø i 2017. Da hadde hun ansvaret for program for speidere i roveralder, 16–25 år.

– Det var mye som skjedde, og det gikk ikke alltid som planlagt. Men da er det greit å kunne ta noen avgjørelser og gjøre endringer til alles beste, sier hun.

Ledererfaring

Ane har hatt de fleste verv du kan ha i en speidergruppe. Hun har vært patruljeassistent og patruljefører mens hun var i troppen.

Etter at hun fylte 16 år gikk hun over i roverlaget, hvor hun avslutningsvis fikk rollen som roverlagsleder. Ane tok tidlig i roverkarrieren vervet som roverombud. Denne rollen har en ansvarsområde som skal representere roverne inn mot kretsen, og å organisere gode tilbudt til speidere i alderen 16–25 år.

Verdensspeiderleir

De største speider arrangementene Ane har vært på, har vært Jamboree, eller verdensspeiderleir. Hun var med som troppsdeltaker i England i 2007, den første gangen hun deltok på Jamboree. Dette er en mulighet en speider bare får en gang i din speiderkarriere.

Opplevelsen av en stor internasjonal leir fant hun interessant og søkte for å få være med i stab så fort sjansen bød seg. Denne sjansen fikk hun både i Sverige i 2011 og Japan i 2015. På de to siste hadde hun rollen som troppsassistent for en av de norske troppene.

Opplevelser skaper minner

Det beste med å være med i speideren er alle de morsomme opplevelsene du får. Det kan være alt fra en tur i skogen bak huset ditt, eller på en stor verdensspeiderleir. Det er mange forskjellige arenaer du som speider kan få mulighet til å oppleve og utvikle deg som speider og bli en god leder.

Tekst: Hilde Haldorhamn

Foto: Alexander Vestrum